Lessen
Dagen aan het laden...
1 uur
15 euroDagen aan het laden...
1 uur
15 euroDagen aan het laden...
50 min.
15 euroDagen aan het laden...
50 min.
15 euroDagen aan het laden...
50 min.
25 euroDagen aan het laden...
50 min.
25 euroDagen aan het laden...
40 euroDagen aan het laden...
50 min.
25 euroDagen aan het laden...
50 min.
25 euro
Pilates of Yoga?
Beide systemen benadrukken kracht, rek en controle. Pilates is echter meer gericht op het opbouwen van kernkracht en het versterken van het lichaam, terwijl Yoga meer gericht is op het bevorderen van flexibiliteit en het bereiken van een gevoel van innerlijke rust. Het zijn beide fysieke oefeningen om meer bewust te worden van je lichaam, meer energie te krijgen en de connectie te zoeken tussen lichaam en geest.
Bij yoga neem je vaak een positie aan, houdt deze een bepaalde tijd vast, waarna je langzaam naar een nieuwe houding toe beweegt. Bij pilates neem je ook een bepaalde houding aan, maar daag je tegelijkertijd ook je buikspieren uit door je armen of benen op een bepaalde manier te bewegen. Je richt je hier voornamelijk op je kernspieren. Soms wordt yoga als meditatief omschreven, omdat er bepaalde elementen van mindfulness in verwerkt zijn. Er is aandacht voor zowel lichaam als geest. Let op: dit betekent niet dat yoga geen fysieke inspanning vereist of voor een heleboel zweetdruppeltjes op je voorhoofd kan zorgen.
Pilates en Yoga kennen een aantal overeenkomsten. Dit is geen verassing, aangezien Pilates gedeeltelijk gebaseerd is op de Hatha Yoga.
Contactformulier
Als wetenschapper, machinaal genie en anatoom, combineerde Joseph Pilates zijn methodes met verschillende hulpstukken. Riemen, blokken, bolsters, kussens zijn inmiddels hulpstukken die je zowel in de pilates als yogalessen terug kunt vinden. Beide zorgen voor het verminderen van stress en het verhogen van flexibiliteit, kracht, controle over het lichaam en uithoudingsvermogen. Beide disciplines geven veel aandacht aan de ademstroom.
Het grootste verschil tussen yoga en pilates is de nadruk op het spirituele component in de lessen. Pilates lessen focussen op kracht, het ontwikkelen van spieren, het controleren van je lichaam en flexibiliteit waarbij de aandacht gericht is op het versterken van je kern.
Pilates is meer naar buiten gericht. Je probeert hier de oefening totaal te beheersen en je probeert de oefeningen zo precies mogelijk na te doen.
​
Het langzame tempo van de lessen kan zeker wel meditatief en stressverlichtend werken. Wil je optimaal baat hebben bij deze manier van bewegen dan is het noodzakelijk om het op regelmatige basis te doen.
Bij Yoga is er geen precieze structuur aanwezig waar je aan moet voldoen. Je kijkt naar je eigen mogelijkheden. Elke oefening heeft een op zichzelf staande betekenis en een eigen doel.
Yogalessen richten zich op dezelfde componenten, maar daarnaast ook op spiritualiteit. Fysieke elementen als balans, uithoudingsvermogen en kracht worden gekoppeld aan hoe je hier mee om gaat in je mind, hoe je het ervaart en voelt.
Pilates is vooral gericht op het verbeteren van de kernspieren. Het werkt versterkend. Hierdoor voel je je sterk, fit, krijg je meer spierkracht en een betere houding. Yoga is meer op innerlijke rust gericht.
Yoga is een lifestyle, waarbij Pilates meer op een work-out gericht is.
Heb je een hekel aan cardio, maar wil je wél een fit en sterk lichaam? Dan zou pilates zeker een sport voor jou kunnen zijn. Wil je vooral aan de slag met energiepunten of simpelweg meer rust in je hoofd? In dat geval, zou yoga misschien beter bij je passen.
​
​
​
Nu vraag je jezelf natuurlijk af: ‘moet ik dan naar een yoga of pilatesles?’
Allereerst ‘moet’ je niets. En waarom zou je een keuze maken? Door het ontbreken van het spirituele component bij pilates kan het een goede manier zijn om jezelf en je lichaam te laten wennen aan een manier van bewegen waarbij de balans tussen lichaam en geest centraal staat.
Daarnaast kan het ook dienen als een mooie aanvulling op je yogales om je meer te focussen op het trainen van je lichaam.
Probeer de verschillende lessen eens uit en kijk wat het voor jou kan betekenen. Ieder mens en lichaam is anders, dus kies vooral iets wat bij je past en waaraan je plezier beleeft zodat je het ook op de langere termijn vol kunt houden.
Yoga en pilates zijn namelijk geen standaard ‘sporten’ – ze zijn ‘a state of mind’. Iets wat je niet ‘even tussendoor’ doet, maar iets wat als basis kan dienen voor de manier waarop je in het leven staat en de keuzes die je maakt.
Joseph H. Pilates: “Het gaat er niet om wat je doet, maar hoe je het doet.”
De Pilates-methode is een uniek systeem van rek- en krachtoefeningen en is meer dan 80 jaar geleden door Joseph H. Pilates ontwikkeld. Van het beoefenen van Pilates krijg je sterke spieren, een betere houding, meer souplesse en een betere balans.
Pilates is niet zweverig, het is juist heel functioneel! Met Pilates leer je aan om je dieper gelegen spieren te activeren. Het is een ketentraining waarbij je hele lichaam wordt geprikkeld. Hierdoor worden overbelaste spieren ontlast en verwaarloosde spieren geactiveerd en versterkt.
De methode wint steeds meer aan populariteit, omdat het goede resultaten oplevert én stoelt op meer dan 80 jaar van bewezen successen. Pilates heeft de kracht om je iedere
Joseph H. Pilates: “Pilates is volledige coördinatie van lichaam, geest en ziel”.
Pilates heette oorspronkelijk Contrology, dus het is niet verrassend dat een van de centrale principes helemaal over 'controle' gaat. Joseph legde grote nadruk op het belang van het opzettelijk controleren van elke beweging en alle delen van het lichaam bij het uitvoeren van het Pilates-repertoire​
De 6 basisprincipes waar we tijdens alle lessen veel focus op leggen.
​
​
1. Controle
Alle oefeningen worden gecontroleerd en bewust uitgevoerd. Daarmee train je je lichaam intensief en bescherm je het tegelijkertijd tegen blessures.
​
2. Ademhaling
Net als voor je spieren is Pilates ook een training voor je longen. De zuurstofopname in je bloed wordt door een diepe ademhaling bevordert. Stevig uitademen helpt de dieper liggende spieren te activeren. Bovendien werkt bewust ademhalen ontspannend.
​​
3. Centreren
Alle bewegingen komen vanuit het lichaamscentrum. Dit centrum, bij Pilates ook het ‘powerhouse’ genoemd, is het gebied van de ribbenkast tot de knieën. Een samenspel van de spieren in dit gebied geeft je een stabiel en sterk lichaamscentrum, wat voor een goede houding nodig is.
​
4. Precisie
Bij Pilates wordt veel aandacht besteed aan de uitvoering van iedere oefening: kwaliteit staat voor kwantiteit.
​
5. Concentratie
Pilates focust op een correcte uitvoering van de oefeningen. Tijdens een training ‘vergeet’ je de wereld om je heen. Daarna voel je je ontspannen en vol energie.
​​
6. Flow
De overgang van de ene naar de andere oefening wordt zo vloeiend mogelijk uitgevoerd. Hoe meer concentratie, des te meer flow.